2013. március 3., vasárnap

Matekozni próbáltam...

A héten még nem tudtunk úgy belendülni, ahogy terveztem, kicsiket tudtunk csak tanulni.
A gond nem a lánnyal van, erre hamar rájöttem.... A tananyag is zagyva és sok, ezt tudjuk mind, de most szembesülök azzal a hátránnyal, amit Hanna osztálya jelent. Ez nem egy szokványos hetedikes osztály, bár lehet, hogy csak én vagyok maradi és idealista:) Vannak állami gondozott osztálytársai, akik túl vannak már pár nem gyereknek való dolgon... Vannak priuszos osztálytársai... Vannak bukottak. Vannak jó képességű, ám lázadó osztálytársak. Verekednek, termet rombolnak, lopnak, erkölcstelenek, dohányoznak, még a tanárokat is bántják, és még sorolhatnám. Képzeljetek el egy amerikai gettós filmet.... na pont olyan.
Ebben az osztályban van mondjuk 6 gyerek, akivel lehet valamit kezdeni, köztük Hanna. Illetve lehetne kezdeni, ha a többiektől lehetne.... És eddig ez nem is volt ennyire szembetűnő, mert Hanna teljesítette a követelményeket, ahogy tudta, és volt, amit nehezebben vagy igazán gyatrán, de nem gondoltam, hogy a környezet miatt. Ám most, hogy itthon próbálkozunk, előkerül pár dolog.
Például tegnap matekoztunk. A téma a prímszámok, számok felbontása prímszámokra. A hideg ráz ezektől, még a témakör neve is: "Számelmélet", azt sugallja, hogy ezt csak az értheti, aki egyetemre jár... minek ez a gyerekeknek? és mikor fogjuk használni? Na de nem kötekszünk, engedelmesen megtanuljuk.
Kérem Hannát, vegye elő a könyvét, hogy megnézhessem a tematikát, na meg puskázhassak:) És kiderül, hogy a könyvet még SOHA nem vették elő! Minek van ebből kettő kötet?! Csak az nyugtatott, hogy ingyentankönyvesek vagyunk... mert ez nagyon durva: kifizettetik a kötelező könyveket, és nem használják?!
Nyelvtanból ugyanez: a munkafüzetet sose használták... sebaj, mi legalább tudunk miből dolgozni. Szépen elkezdtük az elejétől megoldani a feladatokat, ezt még szereti is a kisasszony:)
Na de vissza a matekhoz. Megbeszéltük a témát, a szabályokat, próbáltunk pár feladatot megoldani a könyvből, és egyszercsak rájöttünk, hogy szegény tanárnő a fele tananyagot se tudja leadni, feltehetően az állandó fegyelmezési problémák miatt. Merthogy a füzetben, amit még Hanna az iskolában vezetett, nem sok gyakorlás van... és a legnagyobb közös osztó és társai nincsenek is megemlítve. Pedig a tankönyv témazáró feladatai közt zömmel ezekről szólnak a kérdések... Hannával úgy néztünk össze, mint Sherlock és Wattson, mikor felfedeznek egy megoldandó rejtélyt.... na jó, ők okosabban nézhettek egymásra...:)
A lényeg: szükségem lesz matek-segítségre. Itt van is, indulásnak nem rossz: http://altsuli.hu/matf/index.htm
És most felébresztem csipkerózsikaálmából...

1 megjegyzés:

  1. Eri, ha szükségetek van Petra hetedikes matek füzetére és munkafüzetére, tankönyvére, akkor szóljatok és elküldöm. Ők nagyon alaposan átvettek mindent!

    VálaszTörlés