2016. január 22., péntek

Otthontanulás — Szabad? Avagy törvények a magántanulói jogviszonyról


Nem ecsetelem a mai közhangulatot az oktatás terén, az iskolák állapotát, stb, stb... Biztos, hogy nagy szerepe van abban, hogy egyre több aggódó szülő (ismerős és ismeretlen is) keres meg, hogy érdeklődjön az otthontanulás lehetőségeiről.
Megdöbbenve tapasztalom, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a magántanulás jogi hátterével, nem tudják, hogy a mai oktatási törvények szerint bárki lehet magántanuló. Bár szigorítottak rajta egy éve, még mindig joga van bármelyik szülőnek úgy dönteni, hogy a gyermeke magántanuló legyen.
Íme a hatályos jogszabályok:

Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény


 45.§

(5) A tankötelezettség iskolába járással, vagy ha az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából nem hátrányos, a szülő kérelmére magántanulóként teljesíthető.
(6)167 Az iskola igazgatója a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat véleményének kikérése után dönt arról, hogy a tanuló a tankötelezettségének magántanulóként tehet eleget. Gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő tanuló esetén az iskola igazgatójának a döntéséhez be kell szereznie a gyermekvédelmi gyám véleményét.

55. §
 (1) Az igazgató a gyakorlati képzés kivételével a tanulót kérelmére - kiskorú tanuló esetében a szülő kérelmére - felmentheti az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos nevelési igénye, továbbá sajátos helyzete ezt indokolttá teszi. Az igazgató a tanulót kérelmére mentesítheti a készségtárgyak tanulása alól, ha azt egyéni adottsága vagy sajátos helyzete indokolttá teszi. Az iskolában - kivéve, ha az intézmény e törvény rendelkezéseinek megfelelően egész napos iskolaként működik - az igazgató a tanulót a szülő kérelmére felmentheti - az általános iskolában tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alól.
(2) A magántanulót - az iskolában vagy azon kívül folyó gyakorlati képzés kivételével - az iskola valamennyi kötelező tanórai foglalkozása alól fel kell menteni. Az iskolai rendszerű szakképzésben a magántanulókra vonatkozó részletes szabályokat a szakképzésre vonatkozó jogszabályok határozzák meg.
(3) Az, akit felmentettek a kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, az igazgató által meghatározott időben, és a nevelőtestület által meghatározott módon ad számot tudásáról.

Így a törvény három esetben teszi lehetővé a magántanulói jogviszony létesítését:
- önkéntes tanulói/szülői elhatározás
- szakértői bizottság szakértői véleménye
- otthoni tartós gyógykezelést előíró szakorvosi vélemény alapján.

2015. január 1. óta kizárólag az iskola igazgatója jogosult dönteni arról, hogy a tanuló a tankötelezettségének magántanulóként tehet eleget. Az új előírások alapján mérlegelések nélkül, minden esetben meg kell keresnie a gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot, és csak ezek véleményének kikérése után, azok ismeretében hozhat döntést a szülői kérelemről. A köznevelési törvény a vélemény beszerzését kötelezővé teszi, a vélemények azonban nem kötik a döntéshozót, a döntés joga és felelőssége az igazgatóé.
Magyarul, ha az ember halló fülű és értő szívű igazgatót talál, akkor nyert ügye van, hiszen a végső döntés a negatív szakvéleményektől is független lehet.

Remélem, sokaknak segít a döntésben és mérlegelésben az, hogy a törvényeket megismeri. Még pedagógusokkal is találkoztam, akik nem voltak tisztában azzal, hogyan lehet valaki magántanuló. Csodálkozva kérdezték:"Te tanár vagy???" "Beteg a gyermek? Vagy élsportoló?" Olyan adminisztrátorral is találkoztam, méghozzá az önkormányzat gyermekjóléti osztályán, aki állította, hogy csak a vándorcirkuszosok folyton úton levő gyerekei szoktak magántanulók lenni...
Nyugodtan hivatkozzunk hát a törvényekre, persze kedvesen, szelíden, elvégre nem az orruk alá szeretnénk dörgölni. Jó az, ha szövetségest és nem ellenséget találunk egymásban, pár kedves szó sok helyzetben lecsillapítja a haragot. Mert sajnos sokszor találkoznak az otthontanító szülők ellenségeskedéssel, erre fel kell készülnie annak, aki belevág. De ezek a negatív felhangok sokszor csak tudatlanságból és előítelekből fakadnak, és ha alkalmat teremtünk arra, hogy nyíltan és kedvesen beszélgessünk a témáról, sok falat rombolhatunk le — az utánunk következő szülőknek és gyerekeknek is kitaposva az utat. Ha egy hivatalos személy, akinek jó tapasztalata van a különc otthonoktatókkal, szívesebben segít majd a többi hasonló fura figurának is :)
Hát fel a fejjel, mindenki döntsön okosan!

"Aki nagyot akar, annak össze kell szednie magát. A korlátozottságban mutatkozik csak meg a mester. És a törvény csak szabadságot adhat nekünk." (Goethe)

15 megjegyzés:

 1. Koszi az irast. Tudsz arrol valamit, hogy van-e egyseges szabalyozas azzal kapcsolatban,hogy a gyerekjoleti szolgalat mit tesz, mi a feladata, milyen jogkorei vannak, es le lehet-e mondani a szolgaltatasrol.Koszonom

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szülő!
   Egy budapesti család-és gyermekjóléti központnál dolgozom, ahol feladatköreimbe tartozik a magántanulós kérelmek megvizsgálása gyermekvédelmi célból.Kérdésére válaszolva, Miután megkeresi intézményünket az igazgató a szülő magántanulói kérelmével, mi felvesszük a kapcsolatot a szülővel telefonon, hogy időpontot egyeztessünk arra, mikor mehetünk környezettanulmányt készíteni az ügy érdekében a családhoz. Ez az eljárás, mi ezt teljesítjük és ha indokolt a gyermek magántanulói státusza ( ritkán nem az), akkor leírjuk, hogy milyen körülmények között él a család, és intézményünk is javasolja a magántanulói státuszt. Nem szoktunk akadékoskodni, nem szoktunk ellene lenni, de meg kell azért nézzük a körülményeket. Leírjuk a helyeslő javaslatunkat, megküldjük az illetékesnek (iskolának, gyámhivatalnak), majd legközelebb a következő kérelemnél találkozunk a családdal :) Ennyi az egész, nem akarunk mi sem "zavarni" senkit. Csak sajnos vannak olyan esetek, hogy ha kell- ha nem, magántanulónak akarja a szülő az amúgy is pl. szociális nehézségekkel küzdő gyermekét, vagy vannak súlyosabb problémák is családban és ebben látja a megoldást, ami nem feltétlen az, és ez az egész eljárás ennek a kiszűrésére van kitalálva igazából. Arra, hogy ahol tényleg probléma van, ne maradjon látens és tudjunk segíteni a családnak. :) ÉS tényleg segíteni szeretnénk, ez a hivatásunk :)

   Törlés
 2. Huh. ez jó kérdés... ebben nem vagyok tájékozott, google kereső? a jogszabályok fent vannak több helyen is, keress rá! Lemondani nem hinném, hogy lehet... árgus szemekkel figyelik, a szülő mit ront a gyermek jólétén :P

  VálaszTörlés
 3. Szia! Létezik részleges magántanulói jogviszony? Hogy csak egy tantárgyból szeretném ezt (angol nyelv ötödikben, akkor kezdik egy nemzetiségi általánosban, de az én gyerekemnek már nyelvvizsgája van). Mit tudok tenni? Köszi, Éva

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Bocsánat, nem vagyok ebben tájékozott, talán a helyi iskolafenntartót kéne megkérdezni. Nekik tudniuk kell a legfrissebb szabályokat.

   Törlés
 4. Gyermekjolétiseket nálunk az igazgato értesítette, bejelentés nélkül jöttek ki szeptemberben környezettanulmányt végezni. Kedvesek voltak, nem volt semmi probléma, jót beszélgettünk, kitöltöttük a szokásos környezettanulmány papírokat. Minden évben szeptemberben jönnek, mer tévrol évre ujra kell kérvényezni a magántanulóságot.
  Gondolom mindez az adott település gyermekjoléti szolgálatától is fugg, mi nagy áldásban részesültünk,mert nagyon jó a kapcsolatunk a védonovel, a gyerekorvossal, volt, hogy korai iskolakezdés (mt státuszban, öt évessel) miatt kellett magasabb szintről engedély, a gyermekjólétisek segítettek, még idopontot is intéztek nekünk.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Erika!
  Tudod esetleg hogy alakul a készségtárgyak osztályzása?
  Az én kislányom sport miatt magántanuló, ettől függetlenül többet van iskolában, mint egy betegesebb gyerek. Mindenből volt jegye, a bizonyítványba mégsem került be!
  De nem csak a készségtárgyak, hanem a hittan és a honismeret sem!
  Bár a tudást nem vehetik el tőle, ezzel a ténnyel egyszerűen nem tudok megbékélni. :(
  Válaszodat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Eszter!
   Sajnos nem tudok róla semmit, iskolai házirendben nézd meg, vagy az önkorm oktatási osztályán vagy az oktatási hivatalnál biztosa ntudják a naprakész szabályokat.

   Törlés
  2. Köszönöm Erika! Az oktatásügyi biztos "irodájához" fordultam végül, nagyon segítőkészek! :) remélem találnak nekem megoldást! KÖSZI!!! Eszter

   Törlés
 6. Kedves Erika!

  Az én gyermekem, aki végzős, 12-es gimnazista a sport miatt szeretne magántanuló lenni. Beadtuk a kérelmet a titkárságra, az edzője is aláírta, lepecsételte a szakosztály pecsétjével, stb., hogy meg legyen indokolva rendesen.
  Az igazgató behívatta a gyermekemet, és az általad is említett paragrafusokkal indokolva megkérdezte miért is akar ekkora szabadságot ő magának? És ki kell kérje a Gyámhatóság, stb. véleményét (nem tanköteles, és nagykorú gyermeknél???
  A kérdésem igazán az lenne, hogy megtagadhatja-e az igazgató, hogy engedélyezze a "magántanulóságot", ha erre nincs semmilyen elfogadható indoka azon túl, hogy ő neki ez nem tetszik?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Angéla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsánat, h nem válaszoltam hamarabb, oviügyben írj e-mailt, ha még aktuális! :)
   radics.erika76@gmail.com

   Törlés
 7. Sziasztok!
  Mi külföldre szeretnénk költözni és csak addig lennének a gyermekeim magántanulók,amig a kinti iskola nem fogadja őket.. Lehet 2 hét ,lehet 3 hónap. Ugyanez lehet az eljárási mód?
  Horváthné Andi

  VálaszTörlés
 8. Sziasztok!
  Az én gyermekem 8. osztályos, sportoló. Napi öt órát edz. Reggel hatkor már vízben van, este hat után jön ki az uszodából. Mivel mát túl vagyunk a felvételin, úgy döntöttünk, hogy a második félévre magántanulói joviszonyt kérelmezünk, amit meg is kaptunk. A gyermekem het iegyszer bement felvenni a tananyagot, megírni egy-két dolgozatot, stb. Minden rendben van vele, egyedül, felnőtt segítsége nélkül boldogult eddig. Minden egyes tantárgyból megszerezte az év végi jegyét, kivéve egyet, a matematikát. Többször ment be hozzá segítséget kérni, ha elakadt, de mindig lepattant róla, mert szerinte neki semmi köze a magántanulóhoz, nem kérhetjük, hogy segítsen, mert a szülő feladata felkészíteni a gyereket a vizsgára. Úgy elfajult a helyzet köztük, hogy kizavarta a gyereket az óráról, aki persze az igazságérzetén nem bírt uralkodni, és ordenáré módon ordított a tanárral. Miután ez kiderült számunkra, kértük az igazgatót, hogy az adott szaktanár, illetve az igazgató úr, mi szülők és a gyerek üljünk le megbeszélni ezt az egész helyzetet, mert ez így nem maradhat.
  Az igazgató szerint nincs mit megbeszélni.
  De azért a gyereket berendelte magához és leszidta a viselkedéséért, valamint elmondta neki, hogy mivel magántanuló, nekik semmi közük hozzá.
  Kérdésem az lenne, hogy tényleg nincs az iskolának semmi kötelezettsége/felelőssége a gyerekkel szemben? Tényleg nem kérhetünk konzultációt?
  Tényleg nem mehetünk be a vizsgára?
  Milyen jogorvoslati lehetőségünk lenne, ha megbuktatnák (tulajdonképpen a harmadik legjobb felvételit írta az iskolában, van valami tárgyi tudása :))

  A választ előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 9. Szia most szeretnék magán tanulói státuszt kérni .
  Csupa 1 a fiam.
  De nem csak ez van iszonyú rossz osztályban van.
  Es csak rossz irányban halad lefelé a fiam.
  Az igazgatónak jeleztem már de nem igen áll rá
  A tanár azt mondta hogy azért nem lehet magán tanuló valaki ha rosszak a jegyei
  Ha tudnál segíteni meg köszöném
  Üdv anikó

  VálaszTörlés