2014. augusztus 30., szombat

Indul a tanév!

Na nem most azonnal... Még nekünk is kijár ez a hétvége :) Bár ez a maradék kis idő már a készülődéssel telik, rendszerezés az íróasztal fiókjaiban, a ceruzák és papírok között, ellenőrizni, hogy minden megvan-e, amire szükség lesz...
A héten megvolt Sári és Samu évnyitója is, Samunak az új iskolában. Nagyon kedves tanítónénije van itt is, biztosan sikerül majd együttműködnünk. Tankönyveket is kapunk, a többiről pedig jövőhéten egyeztetünk J. nénivel. Samunak még nem esett le, hogy kezdődik a suli, talán mert nyáron is sokat vettük elő a feladatlapokat, sokat olvasott is. De most intenzívebben kell.... És tudom, hogy ehhez nem fűlik a foga... pedig sokat ügyesedett, javult.

A közvélemény-kutatásom eredményeképp az időbeosztásra vagytok kíváncsiak leginkább, bevallom, én is ;) Ez mindig a legnehezebb része a családi életnek. Ahhoz, hogy zökkenőmentes és gördülékeny  legyen ennyi ember együttélése (a mi esetünkben ugye 7 emberrel kell számolni), muszáj fix időpontokat és eseményeket kitűzni. Például ilyenek a közös étkezések, a gyülekezeti összejövetelek, a különórák, zeneiskola és szakkörök. A nagyoknak, mivel iskolába járnak, lesz órarendje, ehhez igazodik majd a kicsiké, akik itthon tanulnak. Ehhez igazítom majd a reggeli eseményeket és az ebéd időpontját is.
Aztán itt van szegény apa, aki három műszakban dolgozik, és vele is jó lenne időt tölteni. Van olyan  hét, amikor az iskolábajáró gyerekekkel nem is találkozik, mert amikor ők elmennek, apa még alszik, és mikor ő hazajön, a gyerekek alszanak már...
Szóval nagyon alaposan kell átgondolnunk a heti rendet, hogy mindenkire és mindenre jusson idő, ne azt érezzük, hogy szétszakad a család, hanem azt, hogy sikerül teljes életet élnünk, együtt, és hogy az együttlétek nagyon jók.


Biztosan ismeritek ezt az elgondolkodtató hasonlatot: 
Rakj egy vödörbe néhány nagy követ. Aztán töltsd tele homokkal. A vödörbe belefértek a kövek is, és a homok is.
  Most öntsd ki a vödör tartalmát, és végezd el fordítva a kísérletet ugyanannyi kővel és homokkal. Öntsd a homokot a vödörbe, és próbáld meg utána beletenni a köveket. Ugye nem férnek bele? Ez azért van, mert most először a homokot tetted bele!
  A tanulság? A Biblia azt mondja, hogy ’bizonyosodjunk meg a fontosabb dolgokról’ (Filippi 1:10). Ha a kevésbé fontos dolgokat veszed előre, mint például a kikapcsolódást, akkor mindig az lesz az érzésed, hogy nincs elég időd a fontosabb dolgokra. De ha megfogadod a Biblia tanácsát, akkor meglátod, hogy mindkettőre marad idő: a fontosabb dolgokra is, és egy kis kikapcsolódásra is. A dolog azon áll vagy bukik, hogy mit raksz előbb a vödrödbe!
Hát most a következő hét feladata az lesz, hogy meghatározzuk a fontos dolgokat, a kevésbé fontos dolgokat, és együtt kidolgozzunk, kialakítsunk egy rendet. És persze nem felejtjük ki a kikapcsolódást sem... Mert a láblógatás ugyanolyan fontos, mint a tanulás. Vagy nem? :) majd hamarosan erről is írok! 

2 megjegyzés:

  1. ez a kő-homok példa nagyon jó, ma én is előadtam a gyerekeknek

    VálaszTörlés
  2. Ugye? :) magamat is mindig emlekeztetenem kell.....

    VálaszTörlés