2013. június 28., péntek

Könyvajánló

Akinek iskolás a gyereke, annak azért, aki otthon tanítja, annak főleg... Mert olyan történetet ajánlok, ami egy újabb bizonyíték a felborult világra, az iskola romboló hatására. Sírtam rajta, mint a záporeső.
A könyvtáros ajánlotta Hannának, és azt mondta, kíváncsi a véleményére. Gondoltam, én is elolvasom, hátha tanulok belőle. És milyen jól tettem!
A könyv nem egy szépirodalmi mű, kifejezetten ponyvaregény-ízű a stílusa, eleinte gondolkodtam is, hogy nem is olvasom tovább. Aztán végre kibontakozni látszott az a szál, ami érdekeltté tett... Egy gimnazista lány ellen folytatott rágalmazó, amolyan "szivató" hadjáratról szól a történet. Már az elején eldöntöttem, hogy Hanna nem olvashatja el, nektek is csak úgy ajánlom, ha nem botránkoztok meg rajtam: ugyanis tele van obszcén kifejezésekkel, ami a történet szempontjából lényeges ugyan (ilyen szavakkal illetik a főszereplő lányt, alaptalanul persze...), de a gyerekeinknek nem való. Nem is értem, hova lettek a könyvekből a korhatárok? Bár tudom, a filmeken sincs sok értelme... De a könyvtárosnő is lehetett volna figyelmesebb... Egyáltalán nem Hannának való a könyv. Maradunk inkább a klasszikusoknál....
Egy szó, mint száz: a könyv megerősített abban, hogy mindig jelezni kell a szóbeli bántalmazást is, ha süket fülekre is találunk, ne hagyjuk magunkat.
Kate McAffrey: Behálózva

6 megjegyzés:

  1. Szia Erika, eddig nem írtam neked. Szerintem a lányod elég nagy és okos ahhoz, hogy a könyv tanulsága többet építsen az éberségén, mint amennyire megkarcolná a tudatát a sok csúnya kifejezés. Azokat úgyis ismeri. Minden ekkora gyerek ismeri, ha már járt iskolába. Sajnos! Ez a lényeg: ismeri, de nem használja őket. Ez többet ér, mintha valaki azért nem használná őket, mert még nem hallotta. Itt ráadásul talán nem is öncélú a csúnya beszéd. Ha célja van, akkor talán nem is baj, ha megdöbbentő. Van értelme bemutatni az Istennek nem tetsző viselkedést is. Az Istennek tetszőt láthatja otthon. Szia.

    VálaszTörlés
  2. Te Eri, nekem fel sem tűnt eddig ez a blog. Gyorsan ki is tettem a listára :) OO levelezőlistára nem szeretnél felkerülni?

    VálaszTörlés
  3. Kedves N.! Örülök, hogy itt vagy, es köszönöm, hogy írsz!:)
    Igazad van, hogy sajnos ismerik es hallják ezeket a csúnya szavakat, de úgy gondolom, ha lehetséges, akkor kíméljuk meg magunkat tőle... Ahogy egy filmet is elkapcsolok, ha trágár beszed van benne, ugyanúgy a könyveket is megvalogatom. Pál írja a Filippi 4:8-ban: "Továbbá atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek, ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok!” Meg a könyv maga is annyira nyomasztó egy gyereknek, simán lehetne 16-os karikás.... Vagy még több. Mi elég mimozalelkuek vagyunk mind, még krimit se nézünk, nem bírjuk...:) Hanna maradjon csak a klasszikusoknál:)

    Virág, köszönöm!:) a levelezőlista hogyan működik?

    VálaszTörlés
  4. Én is rászoktam arra, hogy mielőtt egy addig ismeretlen könyvet a gyerekek kezébe nyomok, előtte elolvasom (átolvasom), nehogy nagy bakot lőjek vele!

    VálaszTörlés
  5. Én is "koboztam" már el hasonló könyvet a lányomtól, amit antikváriumban vettek az apjával. Az első néhány oldalon megaláznak és leköpnek! egy lányt. Bevallom , magam sem olvastam tovább, de nem ilyen olvasóélményt szeretnék a lányomnak. Én nem tudom kinek szánják ezeket a könyveket. Akik maguk is így viselkednek? Vagy ezek áldozatainak?

    VálaszTörlés
  6. Bergamott, én eddig még nem tettem, csupa olyat olvastak, amit ismertem, es ez most szinte véletlen volt... És annyira megbíztam a könyvtárosban is.... De jó lecke volt:)
    Sz., örülok, h nem vagyok egyedül ezzel az aggodalmammal.
    És megsúgom, még mindig nyomaszt ez a könyv.... Folyton eszembejut és szorongok tőle. Sajnálom, h elolvastam. És jó, h nem adtam Hanna kezébe.

    VálaszTörlés